Vanhusten rokotussuoja

Vanhuuden käsite on hieman ongelmallinen. Kansanterveydellisesti ja tutkimuksellisesti vanhuusiäksi on usein määritelty yli 65 vuoden ikä. Tiettyjen infektiosairauksien suhteen muuten terveet yli 65 vuotiaat kuuluvat komplikaatioiden ja hitaan toipumisen suhteen riskiryhmään kuten esim. kaikenikäiset astmaatikot ja diabeetikot ja monista muista kroonisista sairaauksista kärsivät.

Vanhusväestön suojaukseen suositellaan 23-valenttista pneumokokkirokotetta ja vuosittain annettavaa influenssarokotetta. Pneumokokit aiheuttavat syviä bakteeri-infektioita kuten aivokalvontulehdusta, keuhkokuumetta ja septisiä kuumeita. Yli 65 vuotiaiden kuolleisuus näihin tauteihin on kaksinkertainen suhteessa kaikeinikäisiin ihmisiin. Influenssavirus aiheuttaa vanhuksille runsaasti komplikaatioita, jotka olisivat yhdellä vuotuisella rokotteella estettävissä. Pneumokokkirokote annetaan yli 65 v. potilaille kerran.

Vanheneminen ja sen mukana tulevat riskit tautien komplisoitumisen suhteen eivät tapahdu yhdellä kertaa hyppäyksenomaisesti vaan asteittain - ja yksilöllisesti!. Pneumokokki-infektiot ovat hengenvaarallisia kaikenikäisille ja rokotesuojauksen voi toki hankkia itselleen jo ennen 65 vuoden ikää. Tällöin perusrokote annetaan kertaalleen ja yksi tehoste 5 vuoden kuluttua ensimmäisestä rokotteesta.