Vaikeasti sairaan omaiset

Omaiset voivat toimia taudinkantajina ja siten tahtomattaan ja tietämättään aiheuttavat suurta harmia kroonisesti sairaalle vastustuskyvyltään heikentyneelle potilaalle. Tällaisia potilasryhmiä ovat luonnollisesti kaikki tautinsa takia immuniteetiltaan vajaat potilaat, mutta monessa muussakin tapauksessa taudin hoito vaikuttaa potilaan vastustuskykyyn. Syöpäpotilailla kemoterapiajaksot vievät soluarvot mataliksi ja altistavat tartuntataudeille. Autoimmuunitaudeissa ja elinisiirtopotilailla on usein käytössä immuniteettia lamaavia lääkkeitä kuten suuria kortisoniannoksia ja solunsalpaajia. Myös ikä vaikuttaa henkilön vastustuskykyyn. Hinkuyskä on vaarallinen tauti imeväisikäisille, samoin vesirokkotartunta on 4 kertaa vaarallisempi alle 1 vuoden ikäisille kuin 1-10v ikäryhmässä. Vanhuksille erityisesti influenssa ja pneumokokkitartunnat muodostavat rokotuksilla ehkäistävissä olevan terveysriskin.

Tiettyjen taudinaiheuttajien suhteen erityisesti lapset muodostavat väestöryhmän, josta tartunnanaiheuttajat levivävät helposti muuhun väestöön. Tällaisia tauteja ovat mm. influenssa ja invasiiviset pneumokokkitaudit. Rokottamattomat lapset erittävät taudinaiheuttajia suuria määriä ja pidempään kuin aikuiset potilaat. Lukuisissa tutkimuksissa on osoitettu, että pelkästään lasten rokottaminen näitä tauteja vastaan vähentää tehokkaasti sairastuvuutta muussa väestössä.

Vesirokkovirus on erittäin tavallinen väestössä, mutta aivan kaikki eivät ole tautia sairastaneet ja ovat siten alttiita tartunnalle. Vesirokon sairastaminen aikuisena tai heikentyneen terveydentilan aikana (esim. kesken syöpähoidon) on riskialtista ja vesirokkoa sairastamattoman potilaan omaiset tulisikin tarkistaa sen suhteen, ovatko he sairastaneet vesirokon.

Harkittavia rokotteita vaikeasti sairaiden omaisille ovat ainakin: influenssarokote, pneumokokkirokote ja vesirokkorokote. Hinkuyskäsuojan ylläpito on tärkeää niille, jotka ovat tekemisissä imeväisikäisten kanssa.