Matkailijan rokotukset

Ihmisten liikkuvuus on nykyään suurta ja rajojen ulkopuolelle tehdään koko perheen voimin paljon matkoja. Lapsista, jotka vielä ovat pieniä ja elävät ehkä varsin suojattua elämää, kasvaa maailmalle hakeutuvia ja elämännälkäisiä nuoria. Monet sellaiset taudit, joita Suomessa on vähän, ovat varsin tavallisia ulkomailla, jopa lähiympäristössä.

Nykyään varsin harvat suomalaiset ihmiset elävät niin suojatussa ympäristössä, että hepatiittirokotukset olisivat heille tarpeettomia. Puutiaisaivokuumetta esiintyy Suomessa lähinnä vain Ahvenanmaan saaristossa, mutta Keski-Euroopassa tautia tavataan jo runsaasti ja esimerkiksi Itävaltalaiset itse ovat sitä mieltä, että jokaisen Itävaltaan saapuvan turistin tulisi suojata itsensä puutiaisaivokuumerokotteella. Keltakuumerokotetta tarvitaan ennen muuta sademetsäalueella Etelä-Amerikassa ja Afrikassa. Kolerarokotteiden ja lavantautirokotteiden tarve on yleensä vähäinen, mutta kolerarokotteella on osoitettu olevan hyötyä turistiripulin torjunnassa ja siten rokote on harkinnan arvoinen matkustettaessa Egyptin ja Intian kaltaisissa maissa joissa turistiripulin välttäminen on vaikeaa tai mahdotonta.

Rokotussuojan tarkistaminen olisi hyvä tehdä ajoissa ennen ulkomaanmatkaa. Perussuojauksen voimaantulo edellyttää usein kahden rokotteen antamista 1 kk välein (A/B-hepatiitti yhdistelmä, B-hepatiitti, puutiaisaivokuume). Rokotteet voidaan usein antaa nopeutetussa aikataulussa, mutta tällöin suojaus saattaa jäädä heikommaksi ja lyhytaikaisemmaksi.

Jos rokottaminen on unohtunut, niin estääkö puuttuvat rokotteet sitten matkustamisen ulkomaille? Onneksi pienten lasten kohdalla vastaus on useimmiten ei. A-hepatiitti tarttuu helposti, mutta on varsin lievä tauti alle kouluikäisillä lapsilla ja siten suojauksen puute ei muodosta mainittavaa terveysriskiä pienille lapsille. B-hepatiitti taas on vaikeammin tarttuva ja riski sairastua lyhyellä turistimatkalla kyseiseen tautiin ainakin lasten kohdalla on varsin vähäinen. Puutiaisaivokuumeen kohdalla on vähän samoin kuin A-hepatiitin kanssa. Tautiin liittyvä komplikaatioriski kasvaa mitä vanhempana taudin saa. Vaikea tautimuoto on kyllä mahdollinen, mutta harvinainen pienillä alle kouluikäisillä lapsilla.