Lasten rokotussuoja

Lapset saavat neuvolan ja kouluterveydenhuollon kautta suojauksen jäykkäkouristusta, hinkuyskää, kurkkumätää, B-tyypin hemofilus influenssa-bakteeria, poliota, tuhkarokkoa, sikotautia, vihurirokkoa, pneumokokkia ja rotavirusta vastaan.  Syksyllä 2007 aloitettiin myös 0.5 - 3 v perusterveiden lasten influenssarokotukset.

Monissa muissa länsimaissa lasten rokotusuojaus on jonkin verran suomalaista ohjelmaa laajempi. Turvallisiksi, tehokkaiksi ja taloudellisesti kannattaviksi rokotteiksi on katsottu mm. influenssarokotus kaikille alle 5 v. lapsille (esim. USA), vesirokkorokote (USA, Saksa, Australia, Kanada), C-tyypin meningokokkirokote (Hollanti, Belgia), kohdunkaulan syöpää ehkäisevä papillomavirusrokote, tarttuvaa A ja B tyypin maksatulehdusta ehkäisevät rokotteet (USA, lähes koko Eurooppa (b tyyppi), USA), ja puutiaisaivokuumerokote (TBE-rokote) (Itävalta, Ahvenanmaa)

Kaikille perusterveille suomalaislapsille voidaan hyvillä perusteilla suositella taulukon 1 mukaisia rokotteita.

Taulukko I

Rokote                                           Antamisikä                                       Perusteet

Influenssarokote                          alle 5 v.                                              Pienet lapset ovat erityisriskissä influenssan komplikaatioiden suhteen

Vesirokkorokote                           yli 1 v. ikä                                           Vesirokko on hankala, joskus jopa hengenvaarallinen tauti ja sen sairastamisesta on tuskin mitään hyötyä kenellekään.

Pneumokokkirokote                      yli 3 kk ikäiset                                   Rokote ehkäisee tehokkaasti hengenvaaralliset pneumokokki-infektiot ja vähentää korvatulehduskierteitä ja välikorvien ilmastointiputkien tarvetta jopa 20 - 30 %.

Kombinoitu hepatiittirokote           yli 1 v. ikä                                           A- ja B hepatiittia on Suomen rajojen ulkopuolella runsaasti ja ihmiset matkailevat nykyisin paljon.  B-hepatiitti erityisesti on vaarallinen ja rokotuksilla ehkäistävissä oleva tauti

Papillomavirusrokote                          yli 10 v. ikä                                                    Erittäin yleinen väestössä ja aiheuttaa 100 % kohdunkaulan syövistä.       


Edellisten lisäksi  puutiaisaivokuumerokote (TBE) voi olla perusteltua antaa etenkin Turunmaan/Ahvenanmaan saaristossa, rannikkoalueella, itärajalla, Balttiassa tai Itävallan alueella oleskeleville lapsille.