Aikuisten rokotussuoja

Aikuisilla immuniteetti perustuu joko neuvolan ja kouluterveydenhuollon tai puolustusvoimien antamiin rokotuksiin tai sairastettuihin tauteihin. Tehosterokotus, joka suositellaan otettavaksi 10 vuoden välein on saatavissa terveyskeskuksesta ilmaiseksi kurkkumädälle ja tetanukselle.

Poliosuojan ylläpitämistä tarvitaan nykyisellään melko harvoin. Polio on lähes kokonaan häviämässä maapallolta ja uusia tautitapauksia tavataan vain harvakseltaan, eniten Intiassa ja Pakistanissa. Näin ollen sairastumisen riski on yleisesti ottaen melko pieni. Mikäli polio-suojan kuitenkin haluaa pitää yllä, niin kurkkumätä-tetanus tehosteen sijaan voi ottaa rokotteen, jossa on mukana tehoste poliota vastaan.

Huolimatta hyvästä rokotekattavuudesta hinkuyskää esiintyy jatkuvasti väestössä. Neuvolassa annetun rokotesarjan teho on lyhytkestoinen ja tautia alkaa esiintyä jo kouluikäisillä. Hinkuyskä on aikuisille yleensä vaaraton, mutta toki kiusallinen tauti. Yskä on intensiivistä ja saattaa kestää kuukausia. Hinkuyskä on kuitenkin vaarallinen sairaus imeväisiässä. Suurimassa tartuntariskissä ovat pienet vielä puutteellisesti rokotetut tai kokonaan rokottamattomat vauvat. Suojaamalla itsensä hinkuyskältä suojaa samalla ympäristössä oleskelevat imeväiset tartuntariskiltä. Hinkuyskäsuojauksen voi ottaa samassa rokotteessa kurkkumädän-tetanuksen ja polion kanssa nelosrokotteen muodossa.

Liikkuvuus maapallolla on nykyisin suurta ja eläminen pelkästään Suomen rajojen sisäpuolella alkaa käydä harvinaiseksi. Yksittäisistä rokotusohjelman ulkopuolisista rokotteista tarpeellisin useimmille aikuisille on todennäköisesti yhdistelmärokote A- ja B-hepatiittia vastaan. Molempia tauteja esiintyy maapallolla runsaasti ja etenkin A-hepatiitti on helposti ruuan ja juomaveden mukana tarttuva. B-hepatiitin tarttuvuus on huono ja edellyttää veri-kontaktia, mutta kuitenkin yli 400 miljoonaa ihmistä maapallolla kantaa tautia. Vaikka elämä olisikin vakiintunutta eikä suojaamaton seksi tuntemattomien kanssa kuulu tapoihin, niin yhdistelmärokote A- ja B-hepatiittia vastaan on kätevä tapa suojata itsensä molemmilta taudeilta samalla kertaa.

90 % ihmisistä on sairastanut vesirokon 15 vuoden ikään mennessä. Vesirokon sairastamisesta on varsin vähän etuja missään iässä, mutta aikuisiässä komplikaatioiden riski on merkittävästi suurentunut. Riski on jopa 25-kertainen suhteessa 1 - 10 vuotiaiden komplikaatioriskiin. Mikäli lapsuuden aikana ei ole vesirokkoa sairastanut, niin vesirokkorokotusta voi vahvasti suositella kaikille muuten perusterveille aikuisille.

Influenssa on eri asia kuin tavallinen nuhakuume. Epidemiat ovat joka vuotisia ja tartuttavat suuren osan alttiista väestöstä. Edellisenä vuonna sairastettu tauti voi antaa kohtuullisen suojan vielä seuraavaksi talveksi, mutta sen jälkeen suojatehoa ei enää ole. Influenssassa kuume saattaa kestää jopa viikon ja muut oireet pidempäänkin. Lisäksi tauti komplisoituu herkästi jopa perusterveillä ihmisillä. Influenssarokotusta voi hyvällä syyllä suositella kaikille aikuisille, jotka haluavat pysyä työkunnossa joka talvisen epidemian aikana.