Rokotustarve ja rokotusohjelman täydennys

Lapset saavat neuvolan ja kouluterveydenhuollon kautta suojauksen kymmentä eri taudinaiheuttajaa vastaan (hinkuyskä, kurkkumätä, jäykkäkouristus, tuhkarokko, sikotauti, vihurirokko, polio, Hemofilus influenssa B, pneumokokki, rotavirus).  Tämän perussuojauksen jälkeen aikuiset voivat hakea omalta terveysasemalta tehosteet määrävälein jäykkäkouristusta ja kurkkumätää vastaan. Syksyllä 2007 aloitettiin myös 0.5 - 3 v perusterveiden lasten influenssarokotukset.

Monissa maissa suositeltu rokotusuojaus on jonkin verran suomalaista rokotusohjelmaa laajempi. Turvallisiksi, tehokkaiksi ja taloudellisesti kannattaviksi rokotteiksi on katsottu mm. influenssarokotus kaikille alle 5 v. lapsille (esim. USA), vesirokkorokote (USA, Saksa, Australia, Kanada, Italia),, C-tyypin meningokokkirokote (esim. Hollanti, Belgia, Italia, Saksa, Kreikka), kohdunkaulan syöpää ehkäisevä papillomavirusrokote (Ruotsi, Itävalta, Belgia, Saksa, Ranska, Espanja, Sveitsi), tarttuvaa A ja B tyypin maksatulehdusta ehkäisevät rokotteet (USA, Aasian maat, suurin osa Euroopasta), ja puutiaisaivokuumerokote (TBE-rokote) (Itävalta, Ahvenanmaa)

Monet edellä mainitut suomalaiseen rokotusohjelmaan kuulumattomat rokotteet suojaavat taudeilta, joita esiintyy myös Suomessa. Suomalainen korkea terveydenhuollon taso pitää hyvin huolen siitä, että kuolleisuus esim. vesirokkoon on vuositasolla vähäinen, mutta lääkärikäyntejä, sairaalahoitoja, ja lasta rasittavia komplikaatioita, töistä ja koulusta poissaoloja sekä kustannuksia näistäkin taudeista suuresti aiheutuu. Sensijaan papillomavirusten aiheuttamaan kohdunkaulan syöpään kuolee maailmanlaajuisesti yli 400 000 naista vuosittain. Vaikka hepatiitti B:n esiintyvyys on Suomessa vähäistä, niin kaikkiaan tautia kantaa arviolta 400 miljoonaa ihmistä eli useampi kuin joka kahdeskymmenes ihminen maapallolla. Erityisesti nuoret ovat riskissä hepatiitti B:n ja papillomaviruksen tartunnan suhteen nuoruusikään jossain määrin erottamattomasti kuuluvan vakiintumattoman ja kokeilunhaluisen elämäntyylin takia.