Influenssarokotteet

Influenssa on pitkäkestoinen ja hankalaoireinen tauti, johon liittyy terveydentilaltaan heikentyneillä ihmisillä melko suuri komplikaatioriski. Tauti alkaa lihaskivuilla, päänsäryllä ja korkealla kuumeella. Alkuoireiden jälkeen yskä on hallitseva oire, muina oireina on kurkkukipua ja joskus vatsakipuakin. Nuha ei yleensä ole kovin voimakasta. Kuumeen kokonaiskesto on usein 5 - 6 vrk. Komplikaatioihin kuuluu ennen muuta korvatulehdukset, keuhkokuume ja lihastulehdukset, mukiaan lukien sydänlihastulehdukset.

Influenssarokote suunnitellaan tulevaa influenssakautta varten erikseen joka vuosi. Suositus rokotteen koostumukseksi tulee maailman terveysjärjestöltä WHO:lta ja se perustuu kuluvan kauden viruskantoihin ja arvaukseen tulevan kauden epidemian aiheuttajista. Riippuen arvauksen onnistumisesta influenssarokotteen teho infektioiden ehkäisyssä vaihtelee melko suuresti. Tutkimuksissa teho on ollut joskus 30 % ja toisaalta välillä 90 % luokkaa.

Toisin kuin yleisesti huhutaan, kausi-influenssarokote ei aiheuta influenssatautia eikä myöskään pahenna muiden flunssien eli nuhakuumeiden oireita. Rokote voi aiheuttaa lyhytkestoisen silmien punoituksen tai nenän ärsytyksen, mitään hankalia sivuvaikutuksia ei rokotteesta kuitenkaan seuraa.

Influenssarokotteet ovat erityisen suositeltavia riskiryhmiin kuuluville ihmisille. Riskiryhmiiin kuuluvat monet perussairaat ihmiset, kuten sydänsairaat, diabeetikot, astmaatikot, mutta myös pienet alle 5 v. lapset ja vanhusväestö. Monissa tutkimuksissa on myös osoitettu, että vaikka perusterveet aikuiset ihmiset yleensä selviävät influenssasta ilman hengenvaarallisia komplikaatioita, niin ottaen huomioon menetetyt työpäivät influenssarokote on taloudellisesti hyvinkin kannattava rokotus. Influenssarokotetta voi hyvällä syyllä suositella myos riskiryhmään kuulumattomille ihmisille.

Influenssarokotteen ottamiselle ei ole mitään erityisvasta-aiheita, yleiset vasta-aiheet, kuten allergiset reaktiot aiemmista rokotuksista ovat este rokottamiselle.

Toistaiseksi Suomessa on saatavissa vain pistosmuodossa oleva rokote, joka koostuu influenssaviruksen antigeenisista partikkeleista, mutta muualla on ollut pidempään jo käytössä nenäsuihkeen muodossa annettava elävä heikennetty rokote. Nenään annettavaan rokotteeseen on liittynyt tutkimuksissa jonkin asteinen astmakohtauksen riski pienemmillä lapsilla, joten nenään annettava rokote on käytössä vain yli 2 v. ikäisillä ihmisillä. Tämän tyyppinen rokote on tulossa saataville 2012

Influenssarokote tulee apteekkeihin yleensä syyskuun aikana ja rokote kannattaa ottaa syksyn aikana ennen influenssakauden alkua.