Malaria on yksi suurimpia kansainvälisiä terveysuhkia – tartunta on ehkäistävissä estolääkityksellä ja suojautumisella

Malaria on hyttysten välityksellä leviävä loistauti, joka hoitamattomana voi johtaa kuolemaan. Maailman malariapäivää vietetään vuosittain 25. huhtikuuta. Päivän tarkoituksena on vahvistaa maiden sitoutumista sekä korostaa kansainvälisen yhteistyön merkitystä malarian vastaisessa taistelussa. Vuosittain malariaan sairastuu yli 200 miljoonaa ja kuolee noin puoli miljoonaa ihmistä. Suomessa malaria koskettaa matkailijoita ja malaria-alueelta Suomeen muuttaneita. Erityisessä vaarassa vaikealle tautimuodolle ovat matkailijat, pienet lapset ja raskaana olevat, joilta puuttuu vastustuskyky malarialle.

Malaria tarttuu horkkahyttysten, eli malariahyttysen piston välityksellä ihmiseen. Hyttynen on aktiivinen erityisesti maaseuduilla ja kaupunkien laitamilla auringonlaskusta hämärään aikaan. Malariaa aiheuttaa neljä eri malarialoislajia, joista pelätyin ja vaarallisin on P. Falciparum-malaria. Ilman hoitoa falciparum-malaria johtaa kuolemaan noin 20%:ssa tapauksista.

Miltein puolet maailman väestöstä asuu kohtalaisen tai korkean malariariskin alueilla tropiikissa ja subtropiikissa. Suurin riski malariatartunnalle on Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, mutta malariaa esiintyy myös Aasiassa sekä Väli- ja Etelä-Amerikassa. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan vuonna 2022 malariaan kuoli 608 000 sairastunutta. Laajalle levinnyt lääkeresistenssi hankaloittaa malarian estolääkityksen tehokkuutta ja hoitoa. Viime vuosina malarian vähentyminen onkin pysähtynyt.

Euroopassa diagnosoidaan vuosittain yli 10 000 malariatapausta – suurin
osa todetaan estolääkitystä käyttämättömillä matkailijoilla

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Suomessa malariatapauksia todetaan 30-50 ihmisellä vuodessa, kun taas Euroopassa WHO arvioi tartuntoja olevan 10 000 vuodessa. Tautitapaukset todetaan pääosin niillä ihmisillä, jotka eivät ole käyttäneet estolääkitystä. Euroopan malariatapaukset ovat matkailun ja maahanmuuton mukana tuomia, sillä kotoperäinen malaria on saatu hävitettyä Euroopasta kokonaan.

Malaria on merkittävimpiä matkailijan kuumetta aiheuttavia tauteja tropiikista palattaessa

Matkailijan yleisimmät ja merkittävimmät hoitoa vaativat kuumetaudit tropiikista tai subtropiikista palattaessa ovat malaria, dengue ja lavantauti. Tyypillisiä malarian ensioireita ovat toistuvat vilunväristyksillä alkavat kuumekohtaukset ja runsas hikoilu kuumeen laskiessa. Kuume voi olla sahaavaa tai jatkuvaa. Oireisiin voi kuulua myös pää- ja jäsensäryt, vatsakipu, ripuli ja yskä. Hoitamattomana tartunta voi johtaa sekavuuteen, tajunnan tason heikkenemiseen, monielinvaurioon ja kuolemaan. Tauti voi muuttua hengenvaaralliseksi jo muutamissa tunneissa.

Malariaoireet alkavat yleensä 10-15 päivää tartunnan saamisesta. Tietyt malarialoiset voivat myös pesiytyä maksaan, jonka vuoksi joissain tapauksissa tauti puhkeaa vasta kuukausien tai vuoden kuluttua tartunnasta. Falciparum-malariaa tulee epäillä aina, kun kuume nousee 7 – 90 päivän kuluttua malaria- alueelta palaamisen jälkeen. Mikäli malariatartunta on mahdollinen, kuumeen noustessa matkan aikana tai jälkeen tulee hakeutua hoitoon vaikka malarian estolääkitys olisi ollut käytössä.

“Malarian estolääkitys on tehokas vain, jos sitä otetaan säännöllisesti
ennen matkaa, matkan aikana ja sen jälkeen”

Suomessa malarian ehkäisyyn on saatavilla meflokiinia, atovakonin ja proguaniilin yhdistelmää sekä doksisykliiniä, joista kaikki ovat reseptilääkkeitä. Valmisteesta riippuen, lääkitys aloitetaan yksi vuorokausi tai muutama viikko ennen matkalle lähtöä ja matkan jälkeen lääkitystä jatketaan 1-4 viikkoa.

“Malarian estolääke valitaan matkailuneuvonnassamme aina yksilöllisesti lääkärin arvion perusteella ja asiakkaan toiveita kuunnellen. Valintaan vaikuttavat mm. matkan kesto, matkailijan ikä, mahdolliset perussairaudet ja lääkkeiden vasta-aiheet. Lääkkeiden hinnoissa on suuriakin eroja ja eri lääkkeitä täytyy ottaa eri aikataululla. Estolääkitys on tehokasta vain, jos sitä otetaan ohjeen mukaisesti ennen matkaa, matkan aikana ja sen jälkeen”, kertoo terveydenhoitaja Kaisa Jääskeläinen Suomen Rokotepalvelusta.

Estolääkityksen lisäksi hyvä suojautuminen hyttysten pistoilta on tärkeää. Hyttysiltä voi suojautua hyttyskarkotteilla, hyttysverkoilla sekä pitkähihaisilla ja -lahkeisilla vaaleilla vaatteilla. Makuuhuoneessa ovi- ja ikkunaverkot on suljettava ja hyttyset hävitettävä hyönteismyrkyllä ennen nukkumaan menoa. Nukkumista suositellaan ilmastoidussa huoneessa hyttysmyrkyllä käsitellyn vuodeverkon alla.

Tarve malariarokotteelle on valtava

Matkailijoille ei toistaiseksi ole saatavilla malariarokotetta taudin ehkäisyyn. WHO on suositellut malariarokotetta vuodesta 2021 lähtien lapsille, jotka asuvat Afrikassa kohtalaisen tai suuren malariaesiintyvyyden alueella. Uusi rokote on ensimmäinen loisalkueläintä vastaan kehitetty rokote ja merkittävä saavutus malarian torjunnassa. Toiveissa on myös muiden uusien malariarokotteiden saaminen käyttöön, sillä tarve on valtava.

Lue lisää